Postoj zdravé populace k cervikálnímu screeningu - Šímová, Jiřina (Univerzita Pardubice, 2019)
Diplomová práce je zaměřena na postoj zdravé populace k cervikálnímu screeningu. Práce má teoretickou a výzkumnou část. V teoretické části jsou shrnuty teoretické poznatky o karcinomu děložního hrdla, vyšetřovací metody a organizace screeningu děložního hrdla v České republice a ve světě. Hlavním cílem výzkumné části bylo zjistit, jaká je motivace žen ve věku po padesátém roce života k účasti na cervikálním screeningu. První dílčí cíl práce se týkal zjištění, zda ženy znají podstatu cervikálního screeningu. Druhým dílčím cílem bylo zjistit, proč ženy po padesátém roce života nechodí na cervikální screening. Práce je realizována pomocí metody zakotvené teorie, kterou vyvinuli Strauss a Glasser. Stanovené cíle byly metodou zakotvené teorie po shromáždění údajů z rozhovorů postupně analyzovány, byly otevřeně kódovány, přičemž vznikly kategorie a subkategorie. V závěru práce jsou uvedeny výsledky výzkumu a připomínky k výsledkům.
The attitude of the healthy population to cervical screening
Keywords: karcinom děložního hrdla; děložní čípek; screening; cytologie; kolposkopie; HPV; cervical cancer; carcinoma of uterine cervix; screening; cytology; colposcopy; HPV