Význam těla v české společnosti: Body image a generace středního věku - Hrčková, Monika (Univerzita Pardubice, 2009)
Tématem diplomové práce je pojetí těla mezi příslušníky generace středního věku. V souladu s ideálem krásy, prosazovaným v západní společnosti, je hlavní pozornost zaměřena na fyzickou stránku těla, zejména na jeho vzhled. Stěžejní část práce se sestává z několika praktických kapitol - body image, krása, tloušťka, stárnutí a role médií. Skrze jejich optiku je reflektováno vnímání těla "obyčejných" lidí. Tělo je v této studii chápáno jako kulturně podmíněná entita. Zvláštní pozornost je věnována kulturním vlivům na pojetí těla u lidí, kteří s přibývajícími roky s dnešním mladistvým štíhlým ideálem korespondují čím dál méně.
The concept of the body in Czech society: Body image and middle age
Keywords: body image; tělo; krása; vzhled; střední věk; stárnutí; tloušťka; Média; body image; body; beauty; appearance; middle age; ageing; obesity; Media