Biogenní aminy a jejich význam v potravinách - Vlčková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2022)
Tato práce se zabývá problematikou biogenních aminů. Jsou zde sepsány nejběžnější biogenní aminy, jejich vlastnosti a výskyt. Pozornost je věnována souvislostem mezi biogenními aminy a potravinami. Prezentovány jsou rovněž toxické účinky biogenních aminů a jejich vliv na lidské zdraví. V neposlední řadě je tato práce věnovaná metodám stanovení biogenních aminů.
Biogenic amines and their importance in food
Keywords: biogenní aminy; endogenní biogenní aminy; exogenní biogenní aminy; histaminová intolerance; toxicita; biogenic amines; exogenous biogenic amines; endogenous biogenic amines; histamin intolerance; toxicity