Studie vlivu složení mobilní fáze na sorpční izometry v systémech s obrácenými fázemi - Teplová, Helena (Univerzita Pardubice, 1995)
Tato práce se zabývala měřením adsorpčních izoterem v chromatografickém systému s obrácenými fázemi v mobilních fázích tvořených směsí metanol-voda. K měření izoterem bylo využito metody frontální analýzy. Byly změřeny jednosložkové izotermy coffeinu a diethylbarbiturantu sodného a kompetetivní izotermy coffeinu na koloně plněné oktadecylsilikagelem v mobilních fázích s různým obsahem metanolu ve vodě. K popisu bylo využito Langmuirova vztahu.
Keywords: kapalinová chromatografie; adsorpční izotermy; coffein; Langmuirův model