Gen HOXA9 a transformace krvetvorných buněk při leukémii - Blažková, Jana (Univerzita Pardubice, 2020)
Pojem homeobox vznikl spojením "homeo" - stejný, pocházející z výrazu homeóza a "box" - oblast. Homeoboxové geny hrají řídící roli při tvorbě a diferenciaci tkání především za embryonálního vývoje. Poruchy regulace homeoboxových genů úzce souvisí vývojovými abnormalitami a širokou řadou chorob u dospělých. Výskyt rakoviny je často spojen s porušením regulace homeoboxového genu. Maligní onemocnění krevních buněk je jednou z častých malignit jak v dětském věku, tak i u dospělých, proto se výzkum leukémie stal zásadní pro mnoho vědců. Doposud není prokázáno, jaké stádium maligní transformace je homeoboxovými geny ovlivněno. Předmětem lékařského výzkumu je i zkoumání významu homeoboxových genů v patogenezi, zda mají klíčový nebo jen vedlejší efekt. HOXA9 je řazen mezi nejvíce prozkoumaný homeoboxový gen v leukemogenezi. Je potvrzen vzájemný vztah HOXA9 s prognózami pacientů u některých leukémií. HOXA9 by mohl být považován za cíl budoucích leukemických terapií, protože byl popsán v mnoha studiích vliv HOXA9 na leukemickou transformaci buněk. Tato bakalářská práce je zaměřena na leukémie, a především na gen HOXA9, u něhož je patrná souvislost s leukemickou transformací krevních buněk.
Gen HOXA9 and the Transformation of Haematopoietic Cells in Leukemia
Keywords: Gen HOXA9; homeoboxové geny; leukémie; hematopoéza; leukemická transformace krevních buněk; HOXA9 gene; homeobox genes; leukemia; hematopoesis; leukemic transformation of blood cell