Analýza pořadů pro ženy vysílaných na vlnách Československého rozhlasu v éře komunismu - Halíková, Zuzana (Univerzita Pardubice, 2025)
Diplomová práce se zaměřuje na prezentaci žen a ženství v Československém rozhlase v období mezi lety 1946 a 1989. Cílem je analyzovat, jak byly ženy zobrazovány ve vysílání a jaké role jim byly přisuzovány v soukromé i veřejné sféře. Rozhlas je v práci nahlížen jako důležité komunikační médium s výrazným vlivem na utváření a reflexi dobových genderových představ. Výzkum vychází z analýzy rozhlasových nahrávek, programů, dokumentů a dalších archivních pramenů. Sleduje proměny obrazu žen v souvislosti s ideologickými i kulturními změnami a věnuje se také fungování samotného rozhlasu. Práce tak nabízí pohled na to, jak byl konstruován obraz žen ve veřejném prostoru socialistického Československa.
Analysis of programmes for women broadcasted on Czechoslovak Radio in the communist era
Keywords: Československý rozhlas; pořady pro ženy; ženy; matky; rodičovství; redaktorky; socialismus; komunismus; Czechoslovak Radio; programs for women; women; mothers; parenthood; editors; socialism; communism