Život za mřížemi - Kahounová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2009)
Tato práce s názvem Život za mřížemi není zaměřena jen na pobyt pachatele ve věznici, ale snaží se i poukázat na základní aspekty vězeňského systému v České republice. Přiblížena je též historie a vývoj vězeňství v naší zemi, s čímž souvisí celková humanizace a dlouhodobá přestavba nápravných zařízeních. Jako příklad je zde popsána věznice Praha-Ruzyně. Další důležitou částí celé práce je pohled studentů škol se sociálním zaměřením na české vězeňství a s ním spojené otázky. Hlavním cílem výzkumného šetření je zjistit odlišnost mezi pohledem těchto studentů a reálným stavem vězeňství. Následně jsou navržena řešení jednotlivých odlišností.
Life behind prison bars
Keywords: prevention of crime; repression; specialized department; state prison; Praha-Ruzyně Jail; sentence imprisonment; primary programmes for the condemned; prevence kriminality; represe; specializovaná oddělení; věznice; Věznice Praha-Ruzyně; výkon trestu odnětí svobody; základní programy pro odsouzené