Tanec jako způsob začlenění se do společnosti - Hofmannová, Lucie (Univerzita Pardubice, 2014)
Bakalářská práce se zaměří na sociální i jiné funkce tance. V této práci se budu snažit nalézt odpovědi na otázky, co je to tanec, čím se liší od jiných pohybových aktivit, zda se jedná o životní styl. Dále se budu věnovat dějinami, kdy budu sledovat vývoj tance od nejstarších dob po současnost. Povím vám, kdy a proč začal člověk tančit. Zaměřím se také na to, jakou hrál tanec roli v historii lidstva, při jakých příležitostech lidé tančili a jaký to pro ně mělo význam. Rozdělím tanec na jednotlivé proudy. Podívám se, jak si na tom tanec stojí v oblasti umění. Zamyslím se nad tím, jakou funkci zastává v dnešní společnosti. Vyzdvihující bude otázka životního stylu, diferenciace přístupu k tanci mezi muži a ženami, profesionální a amatérské provozování této činnosti a zda-li je při ní ovlivňován i společenský život jedinců. Dále bude práce věnována aspektům činnosti tance (historické, psychologické, sociální) a jeho historii. Jako dominantní metodologické nástroje budou využity standardizované rozhovory a studium dokumentů.
Dance, like the way to integrate to company
Keywords: tanec; historie; jedinec a tanec; sociální vazby; dance; history; individual and dance; social links