Porovnání úrovně finanční gramotnosti žáků 9. třídy na Základní škole Bratranců Veverkových Pardubice a 3. a 4. ročníku osmiletého Gymnázia Dr. Josefa Pekaře v Mladé Boleslavi - Nurek, Marek (Univerzita Pardubice, 2014)
Stěžejním obsahem mé bakalářské práce je vymezení pojmu finanční gramotnosti. Za cíl si kladu porovnání úrovně finanční gramotnosti žáků 2. stupně základní školy a odpovídajících ročníků víceletého gymnázia. Následující kapitoly se stručně věnují vzniku a vývoji peněz a systému budování finanční gramotnosti. V teoretické části jsou obsaženy i metody výuky, aplikace a způsoby zvýšení finanční gramotnosti u dětí, respektive žáků základních škol a víceletých gymnázií. Praktická část bakalářské práce se zabývá kvantitativním výzkumem provedeným na základě dotazníkového šetření.
Comparing a level of financial literacy of the ninth grade pupils at elementary school Bratranců Veverkových in Pardubice and grammar school students Dr. Josefa Pekaře in Mladá Boleslav from the third to fourth grade
Keywords: peníze; finanční gramotnost; finanční vzdělávání; metody výuky; kritéria; money; financial literacy; financial education; methods of teaching; criteria