Efektivní využití mazacích olejů v důsledku elektrochemické kontroly obsahu - Krejsová, Pavlína (Univerzita Pardubice, 2016)
V této diplomové práci byla vypracována voltametrická metoda pro stanovení antioxidantu dialkyldithiofosfátu zinku (ZDDP) na základě určení obsahu zinku ve studovaném antioxidantu. Vzorky antioxidantu a následně i olejů byly upraveny mikrovlnnou mineralizací. Pro vlastní analýzu byla zvolena diferenčně pulzní voltametrie. K elektrochemickému měření bylo použito konvenční tři-elektrodové uspořádání - visící rtuťová kapková elektroda jako pracovní elektroda, Ag/AgCl jako referentní a platinová jako pomocná elektroda. Metoda byla aplikována na stanovení zinku a tedy i ZDDP v modelových vzorcích nových i opotřebených motorových olejů.
Effective use of lubricating oils consequence in electrochemical control of the content
Keywords: antioxidanty; dialkyldithiofosfát zinku; voltametrie; antioxidants; zinc dialkyldithiophosphate; voltammetry