Proměny dětství očima žijících generací - vývoj hraček a volnočasových aktivit dětí - Fatrdlová, Martina (Univerzita Pardubice, 2008)
Práce se věnuje proměnám dětství za posledních 60 let se zaměřením na změny týkající se rodiny, školství a trávení volného času. Je doplněna o významné mezníky v historii dětství - zrušení dětské práce, vznik práv dětí, změny v postavení dítěte ve společnost, restrukturalizace školství, které vedly k vytvoření dnešního „kultu dítěte‘‘.
The changes of childhood through the eyes of living generations – the development of toys and free time activities of children
Keywords: proměny dětství; Volný čas; rodiny; školy; hračky; changes of childhood; free time activities; families; schools; toys