Hygienická dezinfekce rukou před ošetřováním periferních žilních vstupů - Juříčková, Eliška (Univerzita Pardubice, 2021)
Bakalářská práce se zabývá problematikou hygienické dezinfekce rukou při ošetřování periferních žilních vstupů. Hlavním cílem bakalářské práce je zjistit míru dodržování hygienické dezinfekce rukou před ošetřováním invazivních vstupů podle standardů zdravotnického zařízení. Teoretická část práce se zabývá přiblížením hygienické dezinfekce rukou, následně detailním popisem periferních žilních vstupů a rolí sestry při ošetřování těchto vstupů. V průzkumné části je popsána metodika průzkumu a analýza dat, která byla získána ze 48 skrytých pozorování respondentů. V rámci průzkumného šetření byly zjištěny nedostatky ze stran praktických sester, které dodržují správně pouze 3 stanovená kritéria, což je vyhodnoceno jako nedostatečné. Všeobecné sestry prokázaly, že vzdělání má vliv a je jedním z faktorů pozitivně ovlivňujících dodržování hygienické dezinfekce rukou při ošetřování periferních žilních vstupů. Konkrétně se jedná o kritéria, která sledovala sejmutí náramků, prstenů a vzhled přirozených nehtů, aplikaci dezinfekčního přípravku k hygienické dezinfekci rukou dle směrnice daného zařízení, správné zvolení dezinfekčního přípravku k provedení hygienické dezinfekce rukou a zda byla dodržena technika provedení hygienické dezinfekce rukou. Nejhůře dopadlo kritérium č. 6, zabývající se provedením hygienické dezinfekce rukou v daném časovém rozmezí. U skupiny všeobecných sester došlo k pochybení u 17 respondentů (70,83 %). U praktických sester se nepodařilo toto kritérium splnit také 17 respondentům (70,83 %). Naopak nejlépe dopadlo kritérium č. 9. Toto kritérium sleduje schopnost sester zhodnotit riziko vzniku infekce u periferního žilního vstupu dle škály Maddon. U skupiny všeobecných sester toto kritérium splnilo 16 respondentů (66,66 %). U praktických sester tento výkon zvládlo splnit 21 respondentů (87,50 %). V závěru jsou zjištění shrnuta a je vytvořeno praktické doporučení pro sestry i management.
Hygienic disinfection of hands before treatment of peripheral venous entrances
Keywords: hygienická dezinfekce rukou; periferní žilní vstupy; všeobecná sestra; praktická sestra; hygienic disinfection of hands; peripheral venous entrances; nurse