Využití přírodních sorbentů na bázi celulózy pro odstraňování organických barviv z odpadních vod - Navrátilová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2021)
Tato bakalářská práce se zabývá procesy čištění odpadních vod se zaměřením na adsorpční metody. Dále pojednává o typech barviv a jejich využití k barvení textilních vláken. Vyskytuje se tam také přehled nejvýznamnějších přírodních a syntetických materiálů. Zmiňuji se o základních vlastnostech celulózy. Nedílnou součástí jsou i praktické příklady využití sorbentů na bázi celulózy na čištění odpadních vod. K uvedeným sorbentům patří celulózové částice, nemodifikovaný i modifikovaný lignin.
Use of natural cellulose-based sorbents for the removal of organic dyes from wastewater
Keywords: čištění odpadních vod; adsorbenty; flotace; filtrace; celulóza; reaktivní barviva; lignin; syntetická a přírodní vlákna; bavlna; wastewater treatment; adsorbents; flotation; filtration; cellulose; reactive dyes; lignin; synthetic and natural fibers; cotton