Modelování počtu a výše pojistných plnění v nehomogenních porfoliích pojistek - Janeček, Lukáš (Univerzita Pardubice, 2015)
Práce prezentuje možnosti využití statistických metod v pojistných vědách. Na vybraných datech pocházejících z pojištění odpovědnosti z provozu motorových vozidel poukazuje na vhodné statistické rozdělení, které jsou schopny dobře modelovat náhodné proměnné jako počet pojistných plnění, výši individuálních pojistných plnění a výšku celkových ročních pojistných plnění v heterogenních portfoliích pojistek. Uvedená rozdělení hrají klíčovou roli v činnosti komerčních pojišťoven. Důraz je kladen na odhad parametrů a testy dobré shody s předpokládaným typem teoretického rozdělení pravděpodobnosti a nalezení vhodného složeného modelu kolektivního rizika. Diplomová práce poukazuje i na možnosti využití vhodných software produktů a jejich porovnání.
Shaping of Quantity and Amount of Insurance Benefits in Non-homogenous Insurance Portfolios
Keywords: motor third-party liability insurance; negative binomial distribution; Pareto distribution; collective risk model; compound negative binomial distribution; pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla; negativní binomické rozdělení; Paretovo rozdělení; kolektivní model rizika; složené negativní binomické rozdělení