Analýzy degradace plasticity v souvislosti s metalurgickou kvalitou materiálu - Košťál, Tomáš (Univerzita Pardubice, 2014)
Diplomová práce je zaměřena na analýzy degradace plasticity v souvislosti s metalurgickou kvalitou oceli. V úvodních kapitolách je nejprve řešen teoretický popis problematiky. V praktické části diplomové práce je řešen konkrétní problém ztráty plasticity nelegované oceli. Provedeno je několik strukturních rozborů a mikroanalýz ke zjištění hlavních vlivů na ztrátu plasticity. Zjištěn byl degradační vliv inkluzí, který vedl k defektnímu lomu při statickém zatížení. Pro bližší pochopení celé problematiky bylo provedeno experimentální tepelné zpracování a fraktografické analýzy lomových ploch připravených v laboratorních podmínkách. Konečné vyhodnocení v závěru práce shrnuje získané informace a vytváří obecný přehled k dané problematice.
Analyses degradation plasticity in relation to the metallurgical quality of the material
Keywords: plasticita; tvařitelnost; vměstky; nelegovaná ocel; defektní lomy; žíhání na měkko; plasticity; formability; inclusions; alloy steel; defective fracture; soft annealing