Studium adsorpce CO2 a CH4 na heterogenně substituovaných CHA zeolitech - Halamek, Jakub (Univerzita Pardubice, 2020)
Tato diplomová práce se věnuje studiu adsorpce oxidu uhličitého a methanu na zeolitových materiálech strukturního typu CHA obsahujících heterogenně substituované atomy (Si-, B-, Al-, Ti-, Ga-CHA). V teoretické části jsou shrnuty základní informace o zeolitových materiálech, současný stav poznání týkající se chabazitových zeolitů a jejich aplikace. V rámci experimentální části je provedena charakterizace zkoumaných vzorků a poté pomocí experimentů na volumetrické aparatuře studována adsorpce oxidu uhličitého a methanu. Změřená data jsou diskutována s dostupnými informacemi z literatury.
Study of CO2 and CH4 adsorption on heterosubstituted CHA zeolites
Keywords: adsorpce; zeolit; chabazit; heterosubstituovaný; oxid uhličitý; methan; adsorption; zeolite; chabazite; heterosubstituted; carbon dioxide; methane