Čtyři dějství nechanického divadla: Divadelní život na Nechanicku ve vývoji regionálního amatérského divadla v letech 1840-1938. - Kulhánková, Kateřina (Univerzita Pardubice, 2024)
Diplomová práce se zaměřuje na analýzu divadelního života v Nechanicích v letech 1840-1938, jeho vlivu na maloměsto a tamní společnost, v kontextu regionálního vývoje ochotnického divadla. Práce se tak snaží zachytit dynamiku divadelního prostředí a jeho roli při formování kulturní identity maloměsta. První kapitoly jsou věnovány nástinu historického vývoje ochotnického divadla se zaměřením na specifické postavení regionu východních Čech. Dále je představena historie Nechanic se zaměřením na vymezení pojmu maloměsto, jeho specifik a charakteristik. Nejrozsáhlejší část práce je věnována samotnému výzkumu divadelního života v Nechanicích, jeho jednotlivým etapám, kde prostřednictvím archivních materiálů zkoumá role a význam spolkové ochotnické činnosti ve vztahu k maloměstskému prostředí. Zvláštní pozornost je věnována klíčovým divadelním spolkům, a to Jednotě divadelních ochotníků a divadelnímu souboru Kolár. Závěrečná kapitola přináší analýzu repertoáru a jeho vlivu na maloměstskou společnost s důrazem na specifický pramen dějin divadla: divadelních cedulí.
Four Acts of Nechanice Theatre: Theatrical Life in Nechanice Region in the Evolution of Regional Amateur Theatre from 1840 to 1938.
Keywords: Nechanice; divadelní život; ochotnické divadlo; maloměsto; Štolba, Josef; Nechanice; theater life; amateur theatre; small town