Náboženské instituce v antickém Římě - Morkesová, Eva (Univerzita Pardubice, 2011)
Tato bakalářská práce se zabývá problematikou náboženských institucí v antickém Římě. Její ambicí je komplexně popsat systém uvedených institucí a poskytnout tak přehled o náboženském životě v antickém Římě. Vzhledem k problematice je použita metoda historicko-analytická. V práci je rovněž nastíněn historický vývoj Říma a charakter římské kultury. Je zde také uvedeno, které ostatní kultury a jakým způsobem, se podílely na výsledné podobě tohoto charakteru. Dále je uveden popis římské náboženské reality z hlediska kultu soukromého i kultu veřejného a povaha římského náboženství jako celku. Pozornost je věnována jednotlivým institucím a jejich místu v komplexním systému římského náboženství. Práce obsahuje popis římského pantheonu, zejména role jednotlivých bohů a způsobu jejich uctívání. Podrobně se věnuje římskému rituálu a jeho modalitám. Poslední kapitolu tvoří popis charakteru císařského kultu, včetně studie jeho kořenů a také studie jeho konkrétních projevů na vybraných osobách z římské historie. Výsledkem práce je komplexní popis náboženských institucí v antickém Římě.
Religious Institutions of Ancient Rome
Keywords: republika; principát; dominát; sacra privata; sacra publica; rituály; numen; lares; penates; pater familias; interpretatio romana; pax deorum; ritus romanus; divinace; nundinae; divinizace; císařský kult; republic; principate; dominate; sacra privata; sacra publica; rite; numen; lares; penates; pater familias; interpretatio romana; pax deorum; ritus romanus; divination; nundinae; divinization; imperial cult