Studium aktivity pevných katalyzátorů na bázi niklu v hydrodeoxygenaci mastných kyselin - Jeništová, Klára (Univerzita Pardubice, 2015)
V rámci mé diplomové práce byl studován vliv Ni-alumina katalyzátoru v hydrodeoxygenační reakci kyseliny stearové. Hlavním cílem bylo najít aktivní a selektivní katalyzátor pro tento typ reakce. Bylo zjištěno, že Ni-gamma-Al2O3 je vhodným katyzátorem, z toho důvodu mu byla věnována bližší pozornost. Na zakladě předchozího výzkumu byl syntetizován nový katalyzátor. 5 wt. % Ni-gamma-Al2O3 byl testován v HDO reakci. Reakce probíhala v 300 ml vysokotlakém polovsadkovém reaktoru p.i teplot. 300 °C. V rámci výzkumu byl bliže zkoumán vliv tlaku na katalytickou aktivitu zmiňovaného katalyzátoru. Reakce byla provedena při různých tlacích, konkretně při 30, 20, 15, 10, 7 barech. Hydrodeoxygenace talového oleje (TOFA) byla provedena s použitím 5 wt. % Ni-gamma-Al2O3 a bylo dosaženo vysoke konverze kyseliny stearové a selektivity na požadovaný uhlovodík C17. Katalyzátor byl charakterizován pomocí vhodných fyzikalně-chemických metod-N2 fyzisorpce, H2-TPR, chemisorpce H2, NH3-TPD, XRD, TEM, ICP a SEM-EDX.
Study of the activity of solid Ni based catalysts in the hydrodeoxygenation of fatty acids
Keywords: Biofuels; Hydrodeoxygenation; Ni-based catalysts; Ni0; biopaliva; hydrodeoxygenace; Ni-katalyzátory