Studium kinetiky a mechanismu extruze síry z fenylthiiranů P(III)-sloučeninami - Valach, Jan (Univerzita Pardubice, 2023)
Na základě zpracované literární rešerše byly připraveny a charakterizovány tři fenylthiirany, nesoucí v para-poloze benzenového jádra vodík, chlor a methylskupinu. U těchto derivátů byla spektrálně studována jejich desulfurizace tributylfosfinem v cyklohexanu a acetonitrilu. Bylo zjištěno, že rychlost desulfurizace je jen málo závislá na substituci i na polaritě použitého rozpouštědla, což potvrzuje v literatuře dříve navržený spřažený mechanismus extruze síry. Byl učiněn i nezdařený pokus o syntézu methyl-2-fenylthiiran-1-karboxylátu, který se však ukázal být příliš nestabilním a jeho desulfurizace tak vůbec nevyžadovala externí působení tributylfosfinu.
Study of kinetics and mechanism of sulfur extrusion from phenylthiiranes using P(III) compounds
Keywords: thiirany; desulfurizace; mechanismus; kinetika; P(III) sloučeniny; thiiranes; desulfurization; mechanism; kinetics; P(III) compounds