Bolest v pooperační péči - Svobodová, Kristýna (Univerzita Pardubice, 2019)
Tato bakalářská práce pojednává o bolesti v pooperačním období. V teoretické části popisuje aspekty pooperační bolesti a zaměřuje se na farmakologické a nefarmakologické možnosti tišení bolesti. V praktické části mapuje vývoj intenzity bolesti v závislosti na čase a spokojenost pacientů s terapií bolesti. Dále se zabývá vztahem mezi intenzitou bolesti a věkem pacienta a rozdílem mezi očekávanou a skutečně prožitou bolestí v pooperačním období. Bylo zjištěno, že bolest v čase 8 hodin po operaci není dostatečně tišena, přesto však byli pacienti ve většině případů spokojeni s terapií jejich bolesti. Vztah mezi intenzitou bolesti a věkem se nepodařilo jednoznačně prokázat. Více než polovina pacientů očekávala nižší intenzitu bolesti, než jakou nakonec skutečně prožila.
Pain in Postoperative Care
Keywords: pooperační bolest; hodnocení bolesti; intenzita bolesti; léčba; analgetika; operace; postoperative pain; pain assessment; pain intensity; treatment; analgesics; surgery