Sérový amyloid A a ostatní proteiny akutní fáze zánětu - Voborníková, Lucie (Univerzita Pardubice, 2016)
Rozvoj zánětlivé odpovědi je jedním z obranných mechanismů lidského organismu. V průběhu zánětu dochází k výraznému nárůstu koncentrací proteinů akutní fáze, které jsou využívané jako biomarkery v diagnostice zánětlivých onemocněních, jako jsou například ateroskleróza, revmatoidní artritida, Crohnova choroba nebo ankylozující spondylitida. Nově zkoumaným proteinem je sérový amyloid A, který je zřejmě přímým mediátorem ve vzniku a v progresi aterogeneze. V průběhu zánětlivé odpovědi se sérový amyloid A sdružuje s HDL, čímž může být porušena funkce HDL. Kromě toho může mít sérový amyloid A vliv na rozvoj koronárního syndromu, včetně transportu cholesterolu a zvýšení adhezivity pro leukocyty.
The role of serum amyloid A and other acute phase proteins in human organism
Keywords: sérový amyloid A; proteiny akutní fáze; zánět; chronická zánětlivá onemocnění; serum amyloid A; acute phase proteins; inflammation; chronic inflammantory diseasse