Asistent pedagoga jako nástroj inkluzivního modelu vzdělávání - Knytlová, Andrea (Univerzita Pardubice, 2023)
Má bakalářská práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. V teoretické části se zabývám definováním inkluze a inkluzivního vzdělávání. Dále představím pozici asistenta pedagoga, jeho historické vymezení, náplň práce, kvalifikační předpoklady, osobnost a kompetence asistenta pedagoga a spolupráci asistenta pedagoga s pedagogem a zákonným zástupcem žáka. Empirický výzkum je realizován kvalitativní metodologií, konkrétně výzkumnou metodou hloubkového rozhovoru se všemi participanty inkluzivního vzdělávání s hlavním cílem popsat, jakou roli sehrává asistent pedagoga v rámci inkluzivního vzdělávání a zaměřit se na pohled ostatních participantů inkluzivního vzdělávání (ředitel školy, pedagog, speciální pedagog, rodič apod.).
Teachers' assistant as a tool for an inclusive model of education
Keywords: asistent pedagoga; inkluzivní vzdělávání; inkluze; podpůrné opatření; žáci se speciálními vzdělávacími potřebami; teacher's assistant; inclusive education; Inclusion; support measures; students with special educational needs