Každodenní život rakouského důstojníka na ruské frontě za první světové války - Bulena, Pavel (Univerzita Pardubice, 2011)
Tématem předkládané diplomové práce je každodenní život rakouského důstojníka na ruské frontě během první světové války. Práce vychází z deníků a korespondence důstojníků rakousko-uherské monarchie, na jejichž základě se snaží podat obraz průběhu života na frontě. První kapitola představuje rakousko-uherskou armádu na přelomu 19. a 20. století, její složení, vývoj a změny v oblasti jejího uspořádání, výzbroje a výstroje; dále jezdectvo a důstojnický sbor. Ve druhé kapitole se zaměříme na průběh první světové války na ruské frontě. Třetí kapitola je potom stěžejní částí práce, věnuje se jednotlivým tématům každodenního života na frontě. Očima rakouských důstojníků tak získáme pohled do života v armádě během války i mimo vojenské operace; dále na jejich stravování a ubytování; na situaci zdravotní péče na frontě i válečná zranění samotná. Součástí této kapitoly je obraz krajiny Haliče, válkou zničených měst a vesnic, místního obyvatelstva i ruských nepřátel.
Everyday Life of an Austrian Officer at the Russian Front Line during the World War I
Keywords: první světová válka; východní fronta; rakousko-uherská armáda; jezdectvo; každodenní život; First World War; Eastern front; Austro-Hungarian Army; cavalry; day-to-day life