Analytické metody stanovení estrogenních polutantů ve vodných vzorcích - Svobodová, Sára (Univerzita Pardubice, 2024)
Předkládaná bakalářská práce pojednává o analytických metodách stanovení estrogenních steroidních hormonů. Zaměřuje se na různé způsoby stanovení těchto látek v reálných vodných vzorcích odebraných většinou z toků povrchové vody v přírodě, nebo v okolí čističek odpadních vod. Práce zahrnuje teoretickou část, kde jsou stručně popsány estrogeny a jejich úloha v organismu, jejich terapeutické využití v podobě hormonální antikoncepce a jejich cesta do životního prostředí. Druhá část práce se věnuje úpravě vzorků před analýzou a samotným analytickým metodám stanovení, estrogenních látek a jejich srovnání na základě odborných studií.
Analytical methods for the determination of estrogenic pollutants in water samples
Keywords: estrogeny; hormonální antikoncepce; extrakce tuhou fází; derivatizace; plynová chromatografie; kapalinová chromatografie; estrogens; hormonal contraception; solid phase extraction; derivatization; gas chromatography; liquid chromatography