Průzkum olověných liter z kralické tiskárny - Rapouch, Karel; Selucká, Alena; Mazík, Michal; Příhoda, Jiří; Trnková, Libuše (Univerzita Pardubice, 2014)
Příspěvek se zabývá průzkumem a konzervací olověných tiskařských liter z počátku 17. století. Předměty byly nalezeny v 50. letech 20 století v Kralicích nad Oslavou v místě, kde původně stála a působila tiskárna Jednoty bratrské. Litery jsou většinou v dobrém fyzickém stavu pokryté tenkou korozní vrstvou, některé jsou však značně popraskané a zlomené. Pro materiálový průzkum byla použita rentgenová fluorescence (XRF) a metalografie s využitím skenovacího elektronového mikroskopu s energiově‐disperzní detekcí (SEM‐EDS). Analýza korozních vrstev byla provedena s využitím rentgenové difrakce (XRD) a linear‐sweep voltametrie (LSV). Pro konzervátorský zásah byla zvolena metoda hromadné elektrochemické redukce, jejíž parametry vycházely z literatury a výsledků LSV.