Příprava a studium vlastností kovových nanočástic - Houdek, Jakub (Univerzita Pardubice, 2014)
Tato bakalářská práce se zabývá studiem a přípravou nanodispergovaných kovů. S využitím chemických redukčních metod byly připraveny nanočástice zlata a niklu. U těchto tzv. koloidních kovů byla studována kinetika jejich tvorby za různých podmínek. Připravené vzorky byly charakterizovány pomocí spektrometrie ve viditelné oblasti, mikroskopie atomárních sil a skenovací elektronové mikroskopie.
Metallic nanoparticles synthesis and properties study
Keywords: nanočástice; příprava; kinetika; zlato; nikl; UV-VIS spektrometrie; AFM; SEM; nanoparticles; synthesis; kinetics; gold; nickel; UV-VIS spektrometry