Nové možnosti přípravy monoanionických N,P,N-chelatujicích ligandů - Humplík, Matouš (Univerzita Pardubice, 2018)
V této bakalářské práci byla vypracována literární rešerše o bis(imido)fosfinátech (nebo jejich možných derivátech) a jejich reaktivitě s kovy především 1. skupiny periodického systému, popisu jejich vlastností, struktury a možností syntézy. Experimentální část se zabývá přípravou výše uvedených bis(imido)fosfinátů pomocí jednodušších postupů a jejich využití v následných reakcích s triorganocíničitými sloučeninami, pro ověření jejich budoucího využití pro přípravu komplexů jiných kovů.
New Strategies for the Synthesis of Monoanionic N,P,N-chelating ligands
Keywords: Bis(imido)fosfináty; lithné sloučeniny; organocíničité sloučeniny; N,P,N-chelatující ligandy; Bis(imido)phosphinates; lithium compounds; organotin(IV) compounds; N,P,N-chelating ligands