Elita i prostý lid: korespondence sklonku 19. století na příkladu Zdenky Hlávkové - Süssová, Radka (Univerzita Pardubice, 2021)
Práce si klade za cíl přispět k poznání korespondenční kultury na sklonku 19. století. Pomocí všestranné analýzy dopisů Zdenky Hlávkové, druhé ženy architekta a mecenáše Josefa Hlávky, a dobových učebnic a korespondenčních příruček, se snaží odhalit, jaké normy pro psaní dopisů v dané době existovaly, nakolik jim odpovídala realita, jakou úlohu a podobu dopisy měly a jak se lišila korespondence v různých společenských vrstvách.
Elites and Commoners: the Late 19th Century Letters on the Example of Correspondence of Zdenka Hlávková
Keywords: korespondence; dopisy; Hlávková, Zdenka; 19. století; učebnice slohu; korespondenční příručky; Hlávka, Josef; correspondence; letters; Hlávková, Zdenka; 19th century; grammar textbooks; correspondence manuals; Hlávka, Josef