Příprava, charakterizace a využití imidazolonylpyridinů a jejich komplexů s přechodnými kovy - Drabina, Pavel (Univerzita Pardubice, 2006)
Byly připraveny nové chirální ligandy v racemické i neracemické formě odvozené od 4,5-dihydro-1H-imidazol-5-onového cyklu vázané na pyridinové jádro v poloze 2- resp. 2- a 6-. Všechny nově připravené sloučeniny byly charakterizovány pomocí NMR spektroskopie, elementární analýzy, bodu tání resp. bodu varu, v některých případech i pomocí hmotnostní spektroskopie a rentgenostrukturní analýzy. U opticky čistých sloučenin byly stanoveny hodnoty specifické optické otáčivosti. Z uvedených komplexů ligandů byly připraveny a charakterizovány komplexy s FeCl2, FeCl3, RhCl3 a CuCl2.
Synthesis, characterization and application of imidazolonylpyridines and their transition metal complexes
Keywords: imidazoliny; komplexy; asymetrické reakce