Vliv rychlosti vzorkování při měření výbuchových parametrů směsí hořlavých plynů se vzduchem - Spáčil, Petr (Univerzita Pardubice, 2020)
Cílem práce je určit rychlost vzorkování, které je vhodné pro správné určení rychlosti nárůstu tlaku při výbuchu směsí hořlavých plynů se vzduchem. Způsobem dosažení cíle jsou experimenty, které budou probíhat v souladu s normou EN 15967, ve které je popsán postup stanovování maximálního výbuchového tlaku a maximální rychlosti nárůstu tlaku. Výbuchy plynů byly prováděny ve dvanácti a dvaceti litrové výbuchové komoře. Pro měření tlaku bylo použito piezorezistivní tlakové čidlo. U tohoto čidla byla zaznamenávána chvění membrány tak, že mechanická práce byla převáděna na elektrický signál - napětí. Toto napětí bylo dále přes zesilovač vedeno do A/D převodníku a přepočteno na tlak. Vzorkování A/D převodníku bylo pak určující pro správné vyhodnocení rychlosti nárůstu tlaku. Dynamická měření probíhala s jedním čidlem ve dvanácti litrové nádobě a s dvěma v nádobě dvacetilitrové. Výsledné hodnoty rychlosti nárůstu tlaku byly porovnány se standardními hodnotami uvedenými v normě. Bakalářská práce se skládá ze čtyř částí a závěru. Práce začíná úvodem. Druhou kapitolou je rešerše, ve které budou vysvětleny základní informace týkající se výbuchů plynů a s nimi související normy. Mimo jiné budou popsány přístroje, na kterých se pracovalo a se kterými se lze v tomto odvětví setkat. Dále jsou zde vysvětleny principy A/D a D/A převodníků. Poté bylo nalezeno několik prací, které se zabývají podobnou problematikou měření. Ve třetí části bude popsáno praktické měření, při kterém bude zapalován aceton, methan a vodík ve dvanácti a dvaceti litrové výbuchové komoře. Následně ve čtvrté části budou výsledky práce prezentovány formou grafů a tabulek, které názorně ukazují kvalitu měření a ukáží, jak vhodné vzorkování (měření) tlaku může zpřesnit vyhodnocení maximální rychlosti nárůstu tlaku. Poslední částí je závěr.
Influence of the sampling rate on the flammable gas air mixtures´ explosion parameters
Keywords: výbuchy prachů; růst tlaku; rychlost vzorkování; výbuchy plynů; dust explosion; rate of pressure rise; sampling rate; gas explosion