Analýza pracovního trhu chemického průmyslu České republiky - Košťálová, Jana; Bednaříková, Marie (Česká společnost chemická, 2019)
Tento článek je zaměřen na představení přístupu vybraných podniků chemického průmyslu v České republice k výběru uchazečů a způsoby dalšího vzdělávání zaměstnanců. Situace je posuzována v kontextu aktuálního stavu na personálním trhu, kdy v důsledku hospodářského růstu dochází na českém pracovním trhu k výraznému převisu poptávky nad nabídkou ze strany zaměstnavatelů zejména po technicky vzdělaných zaměstnancích. Jednou z cest, kterou volí podniky chemického průmyslu, jak získat potřebné zaměstnance, je využití nových nástrojů vyhledávání zaměstnanců, vzdělávání přijatých zaměstnanců v rámci jednorázových či dlouhodobých vzdělávacích aktivit. Využívají také řadu forem spolupráce se školami všech úrovní. Zapojují se do úprav studijních programů. Problematika je komplikována nejen napjatou situací na trhu práce, ale také rychlým technologickým vývojem, tedy zejména zaváděním prvků Průmyslu 4.0. a očekávání jejich dramatického dopadu na pracovní trh.
An Analysis of the Chemical Industry Labour Market in the Czech Republic
Keywords: chemický průmysl; řízení lidských zdrojů; nábor zaměstnanců; vzdělávání; Průmysl 4.0; chemical industry; human resource management; pracovní trh v České republice