Vliv preparátů s potenciálním imunomodulačním účinkem na linie nádorových imunokompetentních buněk - Beránková, Pavla (Univerzita Pardubice, 2013)
Diplomová práce se zabývá sledováním vlivu imunomodulačního preparátu JUWIM® (JW) na buňky imunitního systému. Jako zástupce T lymfocytů byla použita suspenzní nádorová buněčná linie JURKAT. Jako zástupce monocyto-makrofágové linie byla použita suspenzní nádorová linie U-937, která byla v přítomnosti 1,25% DMSO diferencovaná do stádia monocytů. Buněčné linie JURKAT i U-937 byly ovlivněny JW a byly stimulovány prozánětlivými cytokiny IL-1beta a IL-6. Metodou ELISA byla stanovena koncentrace prozánětlivých i protizánětlivých cytokinů produkovaných ovlivněnými i neovlivněnými buňkami. Stanovované cytokiny byly IL-2, IL-4, IL-6, IL-8, IL-10, IL-12, TNFalfa a INFgama.
The influence of agens with a potential immunomodulatory effect on immunocompetent tumor cell lines
Keywords: JUWIM; Jurkat; U-937; cytokiny; ELISA metoda; cytokines; ELISA method