Použití románského cementu na fasádách 19. a poč. 20. století v Brn - Koudelka, Petr (Univerzita Pardubice, 2005)
Práce se zabývá problematikou restaurování památek za použití románských cementů, včetně uvedení konkrétních příkladů. Teoretická část věnuje pozornost historii výroby tohoto druhu pojiva od starověku do konce 19. století a uvádí typy poškození, která prvky z něj zhotovené vykazují. Popisuje vývoj hydraulických pojiv na území Čech a Moravy. Druhá část vyhodnocuje závěry a poznatky z experimentu - navržení a praktické provedení restaurování části fasády směsí z nově vyrobeného románského cementu.
Keywords: restaurování; cement; pojiva; štuky; nátěry; technologie