Ageismus ve zdravotnickém zařízení - Šefrová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2014)
Tématem bakalářské práce je ageismus ve zdravotnickém zařízení. Práce se dělí na dvě části, na část teoretickou a praktickou. Teoretická část je zaměřená na charakteristiku stárnutí a stáří. Dále se zde zabývám vysvětlením ageismu jako takového, jeho příčinami, projevy a rovněž předsudky, které s ageismem souvisí. Hlavní složka teorie je věnována ageismu ve zdravotnictví a v ošetřovatelské péči. Věnuji se zde hlavně chování k seniorům a komunikaci se seniory ve zdravotnictví. V praktické části jsem provedla kvantitativní výzkum formou anonymního dotazníkového šetření. Cílem výzkumu bylo zjistit, jestli se respondenti již setkali s pojmem ageismus a zda se vyskytují projevy ageismu ze strany zdravotnického personálu. Dotazníky byly směřovány respondentům geriatrického oddělení starších 65 let.
Ageism in healthcare facility
Keywords: ageismus; stáří; stárnutí; senioři; diskriminace; věk; ageism; old age; ageing; seniors; discrimination; age