Komplexní restaurování paleotypu v původní celousňové gotické vazbě - Pátková, Anna (Univerzita Pardubice, 2020)
Text této bakalářské práce je doprovodem komplexního restaurátorkého zásahu, který byl proveden autorem na středověkém tisku v původní gotické celousňové knižní vazbě. Místem uložení je Jihočeské muzeum v Českých Budějovicích. Odborný zásah byl u objektu vyžádán především pro jeho špatný fyzický stav - dílo bylo nekompaktní a nedochovalo se kompletní. Při běžné manipulaci docházelo k jeho opakovanému poškozování. Výrazné ztráty materiálů byly způsobeny dřevokazným hmyzem u všech částí knihy. Z důvodu absence titulního listu byla základní identifikace díla (titul, autor, tiskař, rok, provenience) stanovena dle kolofonu, jenž je součástí tisku a dále dle dostupných digitálních kopií či záznamů z online knihovních katalogů. Dokument je koncipován jako obsáhlá restaurátorská dokumentace, která popisuje jednotlivé úkony a jejich užití opírá o přiložené výsledky technologických analýz. Součástí práce je také stručný historický průzkumů, typografický a typologický popis. Práce uvádí veškeré použité materiály a chemikálie a stanovuje doporučené podmínky pro uložení a vystavování objektu. V obrazové příloze jsou na fotografiích doloženy jednotlivé kroky restaurování a především vizuální rozdílnost stavu objektu před restaurátorským zásahem a po zásahu.
Complete Conservation of a Paleotype in an Original Gothic Full Leather Binding
Keywords: paleotyp; gotická knižní vazba; 16. století; počátek knihtisku ve Francii; komplexní restaurování; dřevokazný hmyz; petrifikace dřeva; nekompletní knižní blok; paleotype; gothic book binding; 16th century; beginning of book printing in France; complex restoration; wood-destroying pests; petrification of wood; incomplete text block