Spropitné v restauracích: Individuální a institucionální strategie - Šrámková, Michaela (Univerzita Pardubice, 2020)
V této práci se zabývám faktory, které rozhodují o tom, zda hosté dají či nedají spropitné, a zkoumám, jak je s ním dále nakládáno v rámci restaurace. V textu se věnuji strategiím hostů a vlivům na jejich rozhodování i strategiím personálu a podniku pro získání většího spropitného. V případě personálu mě zajímá, jak vnímá hosty a jak přispívá k dobrému dojmu zákazníků. U podniku se zaměřuji i na tvorbu prostředí a image restaurace, včetně marketingu. V rámci terénního výzkumu se zaměřuji na rozhovory jak s hosty, tak se servírkami a číšníky, doplněné o zúčastněné pozorování ve vlastní roli servírky. Inspirací mi jsou etnografické studie restaurací i interakcí mezi hosty a personálem. Práce má obecnou teoretickou část o antropologii jídla, poté následuje praktická část se zaměřením spropitné.
Tipping in Restaurants: Individual and Institutional Strategies
Keywords: spropitné; etnografie restaurací; antropologie jídla; spokojenost zákazníků; tipping; ethnography of restaurants; anthropology of food; customer satisfaction