Pásmo a Disk - prototypy avantgardního časopisu - Polenová, Anna (Univerzita Pardubice, 2022)
Bakalářská práce se zaměřuje na metodu analýzy s potvrzením avantgardní tématiky dvou časopisů, Disk a Pásmo. Vedle základního směru se práce zaměřuje na redakce obou periodik, které spadaly pod Svaz moderní kultury Devětsil. Práce popisuje u obou časopisů totožným způsobem jejich vznik, tematický obsah, publikované pravidelné i nepravidelné rubriky, obrazové přílohy, přítomnost reklam a stálost nebo změnu typografického zpracování. Úvodem práce je analyzována světová a česká avantgarda společně s historickým kontextem, ve kterém je zvýrazněn vznik samostatného československého státu a vytváření nových totalitních režimů, které mírně korespondovaly se základními znaky obecné avantgardy.
Pásmo and Disk - prototypes of an avant-garde magazine
Keywords: avantgarda; Svaz umělecké kultury Devětsil; časopisy; Disk; Pásmo; první republika; avant-garde; Association of Artistic Culture Devětsil; magazines; Disk; Pásmo; First Republic