Chemicko-mechanická vláknina ze slámy řepky olejky - Říhová, Martina (Univerzita Pardubice, 2014)
Řepková sláma byla podrobena chemicko-mechanickému zpracování, které bylo za laboratorních podmínek simulováno jako studený neutrální sulfitový, studený alkalický sulfitový a studený natronový postup. Pro listy vlákniny o plošné hmotnosti cca 260 a 520 g/m2 byl vyhodnocen vliv zanášky siřičitanu sodného a hydroxidu sodného na pevnost v ohybu stanovenou tříbodovou ohybovou zkouškou.
Chemi-mechanical pulp from rapeseed straw
Keywords: řepková sláma; chemicko-mechanické zpracování; pevnost v ohybu; rapeseed straw; chemi-mechanical pulping; bending stiffness