Izolace a analýza hydrofobinů pomocí moderních instrumentálních technik - Zelená, Miroslava (Univerzita Pardubice, 2014)
První část diplomové práce se zabývá optimalizací preanalytické části analýzy hydrofobinů. Byla optimalizována činidla vhodná pro rozpouštění a modifikaci hydrofobinu SC3, který byl vybrán jako modelový. Dále byly testovány tři různé typy štěpení pro následnou analýzu s využitím hmotnostního spektrometru. Další část práce je věnována izolaci hydrofobinu SC3 z modelových směsí proteinů. Byla vytvořena zcela nová metoda specifické izolace pomocí teflonových mikročástic. Ověření účinnosti izolace bylo provedeno pomocí elektroforetických technik a účinnost štěpení pomocí hmotnostní spektrometrie.
Isolation and determination of hydrophobins using modern instrumental techniques
Keywords: hydrofobin; přepěňování piva; izolace proteinů; hmotnostní spektrometrie; elektroforéza; hydrophobin; beer gushing; isolation of proteins; mass spectrometry; electrophoresis