Stanovení fosforu, vápníku a síry v materiálech s organickou matricí metodou XRF spektrometrie - Šimonová, Petra (Univerzita Pardubice, 2001)
Byla vypracována metoda na stanovení Ca a P v krmných směsích. Koncentrace reálných standardů pro kalibraci byly stanoveny referenční metodou ICP-OES po jejich mineralizaci. Byly stanoveny detekční limity a správnost XRF analýzy ověřena měřením neznámých vzorků krmných směsí a porovnáním výsledků s metodou ICP-OES. Dále byla vypracována metoda stanovení S v olejích. K sestavení kalibračního modelu byly použity standardy dieselových olejů. Byly stanoveny detekční limity a správnost XRF analýzy byla ověřena měřením neznámých vzorků olejů a porovnáním výsledků s metodou elementární analýzy.
Determination of phosphorus, calcium and sulphur in materials with organic matrix by XRF spectrometry
Keywords: rentgenfluorescenční spektrometrie; optická emisní spektrometrie; mineralizace krmných směsí; oleje; validace; vápník; fosfor; síra