Stará Boleslav Brandýs nad Labem: historicko - kulturní vývoj ve středověku - Juklíčková, Iveta (Univerzita Pardubice, 2014)
Práce se věnuje tématu kulturního a historického vývoje ve městě Brandýs nad Labem Stara Boleslav, během středověku. Je zde popsána stručná historie místa, jeho zařazení a vývoj jako správního a mocenského centra. Dále práce popisuje církevní vývoj a kulty světců spojených s místem. Prostor je zdě věnován také hmotným památkám a procesu přerodu Staré Boleslavi, z místa správního na místo ryze církevní, kde svou roli sehrává i kolektivní paměť a vědomí.
Stará Boleslav - Brandýs nad Labem: Historical and Cultural Development in Middle Ages
Keywords: Stará Boleslav; středověk; Přemyslovci; Sv. Václav; kapitula; falza; Boleslavští bratří; hmotná kultura; městská správa; církevní správa; Stara Boleslav; middle Ages; Přemyslids; St. Wenceslas; Chapter; forgeries; Boleslav brothers; material culture; city administration; church administration