Fluidace vrstev nekulových částic nenewtonskými kapalinami - Teichman, Roman (Univerzita Pardubice, 2004)
Práce se zabývá experimentálním studiem expanze vrstev nekulových částic fluidovaných newtonskými a nenewtonskými kapalinami v plouživé a na začátku přechodné oblasti toku. Je zkoumán vliv reologických vlastností, charakteru proudění a tvaru částic na expanzi vrstvy a prahovou rychlost fluidace. Byly navrženy poloempirické vztahy založené na Varreauově viskozním modelu, které vyjadřují s dostatečnou přeností experimentální expanzní křivky v celém rozsahu podmínek měření.
Fluidization of non-spherical particle beds with non-newtonian fluids
Keywords: fluidace; nekulové částice; newtonské tekutiny; nenewtonské tekutiny; expanze vrstev částic