Hodnocení efektivnosti zdravotnické záchranné služby - Kašparová, Lenka (Univerzita Pardubice, 2017)
Záměrem diplomové práce je zhodnocení finančního zdraví zdravotnické záchranné služby v jednotlivých krajích ČR s cílem ukázat na slabá a silná místa při naplňování požadavku efektivnosti u jednotlivých zdravotnických záchranných služeb. Kromě toho obrací pozornost i na rozložení výjezdových základen a výjezdových skupin zdravotnické záchranné služby v krajích ČR ve vztahu k počtu obyvatel a rozloze krajů. Diplomová práce je rozdělena do tří kapitol. V první části jsou definovány pojmy veřejný sektor, veřejný produkt, efektivnost a popsány složky integrovaného záchranného systému. Druhá část je věnována zdravotnické záchranné službě komplexně i komparačně podle krajů. Poslední část se zabývá analýzou finančního zdraví zdravotnické záchranné služby. Pro výzkum byl použit speciálně navržený model bilanční analýzy pro municipální subjekty BAMF. Ukazuje se, že zatímco koncentrace výjezdových základen a výjezdových skupin statisticky významně koreluje s počtem obyvatel a rozlohou krajů, finanční zdraví jednotlivých příspěvkových organizací subjektů zdravotnické záchranné služby není bez extrémních hodnot a vyhodnocování jednotlivých parametrů finančního zdraví je třeba věnovat pozornost ze strany relevantního managementu.
Evaluating the effectiveness of emergency medical services
Keywords: veřejný sektor; zdravotnická záchranná služba; efektivnost; koncentrace výjezdových základen a skupin; finanční zdraví; model BAMF; public sector; emergency medical service; effectiveness; concentration of outbound bases and exit groups; financial health; BAMF model