Prediktivní plán údržby vozidel - Šulc, Jaromír (Univerzita Pardubice, 2025)
Tato disertační práce se zaměřuje na problematiku údržby vozového parku dopravců provozujících městskou hromadnou dopravu. Hlavním cílem je vytvoření modelu časového plánu údržby vozidel, vyčíslení nákladů na realizaci plánované i neplánované údržby. Práce analyzuje historický vývoj automobilového průmyslu a jeho vliv na současné požadavky na údržbu vozidel. V rámci práce jsou navrženy postupy a algoritmy pro urychlení a zpřesnění procesů tvorby plánů údržby a souvisejících rozpočtů. Tyto postupy umožňují kontrolu průběžných výsledků a uživatelské vstupy do procesů predikce nákladů, využití vozového parku a predikce výkonů jednotlivých vozidel. Práce také poskytuje praktické návody na implementaci navržených postupů v provozním prostředí dopravních podniků. Výsledky práce jsou validovány na provozních datech vybraného dopravního podniku městské hromadné dopravy. Hlavní výhody navrženého postupu zahrnují zrychlení a zpřesnění tvorby plánů údržby, vyčíslení nákladů na údržbu a vytvoření vstupů pro funkční plán skladových zásob.
PREDICTIVE VEHICLE MAINTENANCE PLAN
Keywords: údržba vozidel; městská hromadná doprava; plán údržby; neplánovaná údržba; pravidelná údržby; náklady na údržbu; P-graph; process-network synthesis; Poissonova regrese; ARRIMA; vehicle maintenance; public transport; maintenance plan; P-graph; process-network synthesis; Poisson regression; ARRIMA; unscheduled maintenance; scheduled maintenance; maintenance costs