Charakteristiky big dat a jejich vliv na bezpečnost - Michalková, Irena (Univerzita Pardubice, 2022)
Big data je termín používaný pro velké datové soubory bez jednotné formy, které jsou vytvářeny velice rychle a nelze je snadno ukládat, analyzovat a vizualizovat, což ještě více ztěžuje jejich zabezpečení. Diplomová práce řeší tuto problematiku, když v teoretické části je nejdříve zpracován přehled existujících charakteristik, jimiž se big data definují. V další části je popsána metodika použitá k provedení systematické rešerše literatury. Praktická část je věnována analýze vybraných studií, kde se konkrétně řeší charakteristiky big dat (rychlost, objem, věrohodnost, zranitelnost atd.) a jejich vliv na bezpečnost. Nakonec jsou na základě analýzy představeny požadavky a doporučení na zpracování konkrétních problémů a rizik figurujících v rámci bezpečnosti a ochrany big dat, spolu s jejich kategorizací a odkazem na relevantní literaturu.
Characteristics of big data and their effect on security
Keywords: Big data; bezpečnost; charakteristiky; V; rešerše; analýza; Big data; security; characteristics; V; review; analysis