Účinnost nařízení ve veřejné správě - Baťa, Robert (Univerzita Pardubice, 2006)
Problematika jevu zvaného kontrolní paradox je dobře známa z oblasti podniků. Díky rozšiřování přístupů dosud používaných zejména v podnicích do oblasti veřejné správy mohou být dány podmínky pro vznik a existenci tohoto jevu i ve veřejné správě. Mezi největší rizika kontrolního paradoxu ve veřejné správě patří neobvyklost výskytu tohoto jevu ve zkoumané oblasti a s ním spojené riziko jeho opožděné identifikace s možností vzniku výrazných škod. Jako nejvíce problémová se jeví oblast dopravy a životního prostředí. Pro zpracování statistických dat byla zvolena oblast životního prostředí. Jako indikátor byly využity informační tabule s environmentálně zaměřeným obsahem. Byl porovnáván obsah podle kritérií významných pro iniciaci vzniku zkoumaného jevu, výsledky byly statisticky zpracovány.
Keywords: Management; control paradox; Public Administration; Control; Management; kontrolní paradox; Kontrola; veřejná správa