Zpracování velkých objemů prostorových dat - Špidlen, Jakub (Univerzita Pardubice, 2013)
Diplomová práce upozorňuje na značný nárůst dat ve světě informatiky a s tím spojené problémy při jejich zpracování. Některé metody pro zpracování velkého objemu dat představuje po teoretické stránce tato práce, z nichž největší pozornost je věnována zřejmě nejmladšímu z trendů, Cloud computingu. Pro samotné zpracování velkého objemu prostorových dat je využit systém Apache Hadoop, naimplementovaný v rámci více-počítačového clusteru, uzpůsobeného jak pro ukázku zpracování, tak pro zátěžové testování jeho výkonnosti.
Processing of large volume spatial data
Keywords: Big data; Cloud computing; Hadoop; MapReduce; velkoobjemová data; Big data; Cloud computing; Hadoop; MapReduce; large volume of data