Nový derivát Corey laktonu jako modelový meziprodukt syntézy vybraných prostaglandinů - Pilařová, Eliška (Univerzita Pardubice, 2018)
Byla navržena alternativní syntéza omega řetězce pro prostaglandinové/prostacyklinové deriváty s trojnou vazbou v pozici C13-C14. V laboratorním měřítku byly ověřeny jednotlivé syntetické postupy, vycházející z opticky čistého Corey aldehydu. Získány tak byly nové organické molekuly, které byly charakterizované dostupnými metodami. Jejich využití při alternativní syntéze omega řetězce nehalogenovaného prostaglandinového analogu bylo dále studováno při tvorbě propargyl alkoholového uspořádání na zvolené vzorové molekule.
New derivative of Corey lactone as a model intermediate for the synthesis of selected prostaglandins
Keywords: prostaglandiny; Corey aldehyd; Corey alkohol; omega řetězec; organická syntéza; propargylalkohol; prostaglandins; Corey aldehyde; Corey lactone; omega chain; organic synthesis; propargyl alcohol