Rentgenspektrální analýza anorganických pigmentů - Urban, Michal (Univerzita Pardubice, 1996)
Bylo připraveno dvanáct vzorků pigmentu zirkonového typu, kde jako chromofory byly použity sloučeniny Fe2O3, Fe(NO3)3 a Pr2O11 a vicesložkový mineralizátor s přídavkem NaCl. Cílem bylo sledování vlivu NaCl na kvalitu pigmentu a stanovení zabudovaného Pr a Fe ve vzorcích. Vzorky byly podrobeny analýze. Výsledky byly statisticky zpracovány. Hodnoty naměřených koncentrací prokázaly podstatný vliv druhu a množství mineralizátoru a délky doby výpalu na množství zabudovaného chromoforu.
X-ray fluorescence analysis of inorganic pigments
Keywords: pigmenty; zirkonové pigmenty; mineralizátory; kvantitativní analýza; instrumentální analytické metody; rentgenspektrální analýza; chromofory